Укр
Графік роботи:

Пн - Пт: 09:00–17:00

Каталог
0
Мій кошик

Джезви

Сортування:
за популярністю спочатку дешевше за назвою

Приготування гарної, смачної та ароматної кави починається не з пошуку рецептів, а з вибору відповідної турки. Знаючи, як вибрати хорошу турку, можете бути впевнені, що Ваша ідеальна кава вже наполовину готова, решта залежить лише від вашої майстерності, сорту кави, якості її обсмажування і помолу.

Як виглядає ідеальна турка:

Незважаючи на розмаїття варіантів, ідеальну форму турки вже давно знайдено, тому винаходити щось нове немає сенсу. Хороша турка повинна мати конусоподібну форму,  вузьке горлечко і широке дно:

- завдяки конусоподібній формі кавова гуща не піднімається разом із піною, а плавно сповзає по стінках на дно турки;

- вузьке горлечко сприяє утворенню пробки з піни, завдяки якій аромат кави та ефірні олії не випаровуються, а залишаються усередині турки, роблячи напій густішим і більш насиченим;

- широке дно сприяє швидкому і рівномірному нагріванню турки та її вмісту, а також воно більш стійке, що корисно під час приготування кави на деяких сучасних плитах.

Який об'єм турки вибрати?

З об'ємом турки все просто. Чим більша турка, тим більше порцій кави можна приготувати за один раз. Але є й деякі тонкощі. У турці маленьких розмірів смак кави виходить більш насиченим. Тому професіонали вважають за краще витратити трохи більше часу, але приготувати для компанії справді вартісний напій у кілька заходів.

Найзручнішою для 1-2 порцій вважається турка об'ємом 200 мл (з розрахунку 1 ложка кави на 75-100 мл води). Але якщо довго стояти біля плити ліньки і Ви не знаєте яку турку вибрати для варіння кави на велику компанію, то просто пам'ятайте, що можна купити додаткову турку об'ємом до 600 мл.

Якою має бути ручка у турки?

Хороша турка обов'язково обладнана довгою ручкою, розташованою під кутом. За таку ручку зручно триматися, не ризикуючи обпекти руку і не відчуваючи жару, що йде від плити. Винятком вважається готування на піску, де зручно користуватися туркою з вертикально розташованою ручкою.

З матеріалів ручки віддайте перевагу дереву або пластику, оскільки металева ручка швидко нагрівається і варити каву буде незручно.

З якого матеріалу вибрати турку?

Вибір правильного матеріалу для турки - це найскладніший етап. Деякі матеріали традиційні, деякі виглядають незвично і сучасно. Кожен з них має свої переваги і недоліки, тому універсальної турки на всі випадки життя не буває.

Алюміній. Суттєва і єдина перевага алюмінієвої турки полягає в її дешевизні. Якщо Ви не вибагливі або ставитеся до кави просто як до чергового напою, то можете не соромитися і купувати алюмінієву турку. Щоправда приготувати в ній ідеальну каву не вийде, оскільки алюміній негативно позначається на смаку напою.

Глина. Крихкий матеріал, але дуже цікавий вибір для турки. По-перше, така турка має оригінальний вигляд. По-друге, пори глини пропускають кисень, насичуючи ним напій. По-третє, пори вбирають ефірні олії з кави, і з кожним приготуванням напій виходить все більш насиченим і смачним. Але в цьому й недолік, оскільки нормально готувати в глиняній турці можна лише один сорт кави, який було заварено вперше. Тому якщо Ви прихильник певного сорту кави і ще не визначилися з тим, яку вибрати турку, то обов'язково зверніть увагу на вироби з глини.

Кераміка. Як і глина, цей матеріал досить крихкий, і вимагає деякої вправності, оскільки дуже повільно нагрівається і віддає тепло, через що кава може втекти навіть після вимкнення плити. Зате кераміка універсальна і не вбирає кавові олії, тому можете сміливо заварювати будь-який сорт, не ризикуючи отримати шалену суміш смаків. Також вона не потребує складного догляду і завжди готова до використання.

Нержавіюча сталь. Це один із найкращих матеріалів для приготування кави. Сталь не вступає в реакцію з напоєм, вона міцна і проста в догляді. Сталева турка виглядає стильно і сучасно. Єдиний недолік матеріалу в його відносно низькій теплопровідності, через яку напій може нагріватися нерівномірно.

Мідь. Традиційний матеріал, який використовують для виготовлення турок з того часу, як люди навчилися варити каву. І досі не знайдено більш зручного і відповідного матеріалу для приготування цього делікатного напою. І якщо Ви все ще сумніваєтеся, яку турку краще вибрати, то купивши мідну, помилитися просто неможливо. Мідь добре проводить тепло, тому напій прогрівається швидко і рівномірно. Смак кави виходить чистим і дуже насиченим. Але мідні турки потребують ретельного догляду, оскільки сполуки міді небезпечні для здоров'я. Внутрішня поверхня кожної мідної турки має бути вкрита шаром харчового олова, якщо покриття пошкоджене, турку краще замінити або віднести до лудильника для нанесення нового шару.

Знаючи, як правильно вибрати турку, залишається лише запам'ятати, як підготувати її до використання. Для початку вимийте турку чистою водою, без мийних засобів, інакше їхній смак буде відчуватися в кожній чашці кави. Можна прокип'ятити воду з шматочком лимона або ложкою кави, це позбавить її сторонніх присмаків, а в останньому випадку ще й покриє стінки кавовими оліями. Першу приготовану каву краще вилити, зате надалі можна насолоджуватися ідеально приготованим напоєм, звареним у хорошій турці.

Вгору