Кількість
|
Вартість
|
||
|
Один із найпростіших і найдоступніших у домашніх умовах способів приготування кави - заварювання у френч-пресі. Цей практичний пристрій винайшли французи ще в XIХ столітті, але широкого розповсюдження він набув тільки на початку ХХ століття, після вдосконалення конструкції. Та й зараз від правильного вибору френч-преса залежать і враження від процесу його експлуатації, і кінцевий результат.
Як вибрати френч-прес для кави або чаю?
Будова френч-преса така ж елементарна, як і принцип його роботи. Це прозора склянка з герметичною кришкою і поршнем усередині, що щільно прилягає до стінок. Для зручності використання склянка встановлена в металевий або пластиковий підстаканник із ручкою.
Напій вийде смачним тільки в якісному френч-пресі, де:
- усі елементи щільно прилягають один до одного, створюючи єдину конструкцію.
- стакан виготовлений із термостійкого скла.
- підстаканник і кришка з поршнем з нержавіючої сталі або ударостійкого пластику без запаху.
- кришка і ручка мають накладку з матеріалу з низькою теплопровідністю.
Як заварювати каву у френч-пресі?
Для приготування кави у френч-пресі підходять будь-які сорти і купажі. Однак помел має бути грубим. Тільки в цьому випадку:
- зерна віддадуть максимальну кількість корисних речовин, що формують смак і аромат напою.
- не заб'ється гущею фільтр.
Не всі розуміють, купивши френч прес для кави, як користуватися ним. Тим часом процес приготування напою дуже простий і займає всього кілька хвилин:
1. Спочатку потрібно прогріти пристрій, наливши невелику кількість окропу.
2. Потім покласти в склянку необхідну кількість кавового порошку.
3. налити воду, охолоджену протягом 5 хвилин після закипання, щоб між нею і фільтром залишалася відстань приблизно в 1 сантиметр.
4 Інтенсивно перемішати суспензію ложкою і закрити кришкою, не опускаючи поршень.
5. Залишити на 3-5 хвилин, після цього знову перемішати і закрити.
6. Поступово занурити поршень до упору, віджимаючи кавову гущу.
7. Вилити готову відфільтровану каву в чашку.
Приготування кави у френч-пресі: переваги та недоліки.
За смаком, ароматом і кольором кава з френч-преса відрізняється від зробленої в кавомашині або звареної в турці. Після віджимання і фільтрації вона має м'якший і насиченіший смак, більш розкритий і природний запах. У напої, приготованому таким способом, зберігається більше корисних і ароматичних речовин. Приготування кави у френч-пресі має ще одну суттєву перевагу - відсутність кавової гущі в чашці.
Однак є й особливості, які можна віднести до мінусів.
Через відносно низьку температуру води та недовге настоювання колір не так яскраво виражений, тож з вигляду кава може здатися неміцною. Однак це не так, відсоток вмісту кофеїну залежить тільки від сорту зерен і кількості кавового порошку, а не від способу приготування.
Час заварювання і консистенцію напою потрібно підбирати самостійно, причому правильні параметри часто вдається знайти не з першого разу. Також у френч-пресі не можна приготувати капучино та еспресо.